فوبیا
فرد از رو به رو شدن با بعضی از حیوانات یا مکان ها یا موقعیت ها اجتناب می کند و در صورتی که با آن چه که از آن می ترسد رو به رو شود علائم اضطراب شدید در او بروز می کند.
فوبیا
در فوبیا، اضطراب فرد بر موضوعات خاصی متمرکز است. به همین دلیل، فرد از رو به رو شدن با بعضی از حیوانات یا مکان ها یا موقعیت ها اجتناب می کند و در صورتی که با آن چه که از آن می ترسد رو به رو شود علائم اضطراب شدید در او بروز می کند. فوبیا ها را به دو دسته فوبیا های ساده و اجتماعی تقسیم کرده اند.
فوبیاهای ساده: نمونه ای از فوبیاهای ساده عبارتند از:
-ترس از مکان های باز مانند میدان، خیابان و مکان های دور
-ترس از مکان های بسته مانند آسانسور و جاهای بسته و تنگ
-ترس از حیوانات مانند سگ یا گربه یا مار، عنکبوت و مانند آن
-ترس از مرده و مانند آن
ممکن است که با خود بگویید بسیاری از مردم از چیزی می ترسند، مثلاً کمتر کسی است که از مار نترسد. آیا هر کسی که از مار می ترسد دچار فوبیار است؟ این سوال خوبی است. در فوبیاها ترس فرد به شدت بیش از حد و غیر واقعی است. مثلاً فردی که فوبیای مار دارد به شدت به مار فکر می کند و در همه جا و همه شرایط حتی در شهری بزرگی که در آن مار وجود ندارد از بودن مار در خانه اش می ترسد یا حتی اگر تصویر مار را از دور ببینف نشانه های اضطراب شدید در او ظاهر می شود. این ترس شدید، افراطی و غیر منطقی، آرامش زندگی فرد را مختل خواهد کرد. بنابراین درمان این اختلال ضروری است.
به یاد داشته یاشید که بعضی از فوبیاها می توانند همراه با حملات پانیک نیز باشند.
فوبیای اجتماعی
در این نوع از فوبیاها، فرد هنگامی که در مکان های عمومی و در حضور افراد دیگر قرار دارد دچار اضطراب می شود. اضطراب فرد ناشی از آن است که مبادا کار نامناسب و اشتباهی در حضور جمع انجام دهد. چنین افرادی از اینکه مورد تمسخر قرار بگیرند به شدت نگران اند و به همین دلیل در مکان های عمومی و در حضور دیگران دچار اضطراب می شوند. چنین افرادی دائماً سعی می کنند از محیط های جمعی دوری کنند. برای مثال فعالیت های زیر برای افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی بسیار مشکل است:
-سخنرانی کردن
-حرف زدن در حضور دیگران
-غذا خوردن در رستوران
-انجام دادن کاری در حضور دیگران و مانند آن
این دسته از اختلالات اضطرابی نیز همانند سایر اختلالات اختلالات اضطرابی به درمان های دارویی و روان شناختی نیاز دارد.